Saturday, January 29, 2011

cara mudah nak buat screenshot

ok...harini saya nak kongsikan kepada anda semua bagaimana nak buat screenshot...ramai orang pikir macam mana nak ambil gambar pada screen laptop kita sendiri. Bukanny susah sangat pon. Tak perlu nak gunakan camera pon.... kat bawah ni adalah langkah-langkah untuk buat screenshot berserta gambar..ni adalah contoh yang saya buat guna laptop saya sendiri.. 1)-Mula-mula sekali anda dah onkan pc atau laptop anda tu, pilih la tempat mana yang anda nak jadikan screenshot.Kat sini saya akan jadikan Desktop saya sebagai gambar. 2)-Pastu anda hanya perlu tekan button 'PrtSc' yang terdapat pada keyboard laptop anda. Tengok gambar dibawah ni. 3)-Setelah anda tekan butang 'PrtSc' tu...anda bukak software 'Paint' yang ada dalam laptop anda.macam kat bawah ni.. 4)-Kemudian anda perlu paste kan gambar yang anda nak tadi dalam paint ni. sama ada tekan 'Ctrl + v' atau pon guna menu kat dalam paint tu...macam kat bawah ni haa.. 5)-Bila anda dah siap edit ke nak buat apa-apa kat gambar tu anda boleh la 'save as' gambar tu samada dalam format JPEG atau PNG...ikut suka anda... orait dah siap pon 'screenshot' anda... selamat mencuba...semoga post ini memberikan info kepada anda

1 comment:

Cik Daisy said...

Terima kasih kerana sudi kongsi... Amat membantu =)

Custom Search

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Jom Tukar Link

create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!